,,Ameddig azok döntik, mi ültetjük!"- A Jobbik építéssel válaszolt a rombolásra

Ameddig ők rombolnak, ameddig ők fát vágnak ki, addig mi ültetünk, addig mi építünk – érzékeltette a különbséget a Jobbik és az Orbán-kormány között Hegedűs Lorántné, a párt budapesti alelnöke a Városligetben pénteken megtartott sajtótájékoztatóján, amely során Kepli Lajossal, a nemzeti ellenzék környezetvédelemért is felelős szakpolitikusával megállapították „a főváros első famúzeumát”.

Egy körtefát ültettek a nemzeti párt képviselői az egykori Kertem étterem bejárata elé.A nemzeti párt politikusa már jó ideje figyelmeztet arra, hogy egy jól körülhatárolható érdekeltségi kör tenné rá a kezét az értékes ingatlanra, pénteken pedig felidézte: a Vajdahunyad vára épületeiről még nem, de a területéről már levették a műemléki védettséget."

Amikor rákérdeztem Lázár János miniszternél, hogy mi szükség volt arra, hogy megszüntessék a Vajdahunyad vára környezetének, telkének a védettségét, azt válaszolta nekem, hogy 'csak. Mert indokolt'.

Megválaszolatlan maradt a kérdés, hogy mégis mivel lehet indokolni egy ilyen beruházást. Hegedűs Lorántné arra is emlékeztetett, továbbra sem tagadja senki, hogy Andy Vajna kaszinót nyitna a Vajdahunyad várába, "tudjuk, hogy megkezdődött az ingatlan kiürítése", hogy egy vendéglátóhely jöjjön létre, amelynek más funkciói is lehetnek, "nevezzük nevén a gyereket: kaszinó."

A Jobbik tehát több szempontból is tiltakozik a Liget-projekt ellen, ennek megfelelően mindkét felszólaló országgyűlési képviselő aláírta a Ligetért, a Várért és Budapestért elnevezésű tiltakozó petíciót. Kepli Lajos környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontból közelítette meg a Városliget fáinak elpusztítását: a Jobbik minden olyan esetben felemeli a hangját, ha Budapest zöldfelületeinek csökkenését tapasztalja. Így tett a párt a József nádor téren is, ahol szintén egy fát próbáltak elültetni a politikusok.

A zöldfelület önmagában nem jelent megoldást, hiszen a pázsit nem ér fel egy lombkoronás fával, teljesen más minőség – mutatott rá arra Kepli Lajos, hogy fenntarthatósági szempontból miért nem elég egy tetőkert.
„Budapest tüdeje a Városliget, és Budapest tüdejei azok a parkok, amik még megvannak, és amiket különböző megalomán-projektek kapcsán most kiirtani készülnek”.
Kepli Lajos szerint meglehet, néhány év múlva felnövő ifjúság már alig-alig fog fát, parkot látni, ezért a Jobbik arra gondolt, hogy mivel az Orbán-kormány döntése eredményeként úgyis egy múzeumnegyed készül itt a Városliget helyén, „ezért megalapítjuk a főváros első famúzeumát.

A szimbolikus lépésen túl a legerősebb ellenzéki párt gátat szabna ennek a pusztító folyamatnak, és reményeink szerint gyarapodni fog a főváros zöldterülete”. Hegedűs Lorántné és Kepli Lajos a sajtótájékoztató végeztével egy körte fát ültetet, hisz aki fát ültett, az jövőt teremt.

forrás:alfahir.hu