Pláza vagy városközpont

Zugló képviselő-testülete december 8-án rendkívüli ülést tartott, melynek fő témája az volt, hogy az önkormányzat érvényesíti-e elővásárlási jogát a Mundo Center területének befektetők közötti értékesítése során. A testület megosztott volt a kérdésben. A szavazásnál a tartózkodás gombot nyomtam meg, mert bár az elővásárlással Zugló tulajdonba került volna a terület, de a négymilliárdos vételárral a kerület csődbe is jutott volna.

Az ülést követően az elővásárlás témájában interjút adtam a Zuglói Lapoknak, melyben kifejtettem, hogy a Jobbik semmilyen pláza tervet nem támogat. Az eredeti elképzelések szerint még az újra eladott területen a bevásárlóközpont mellett városközpont épült volna, ahol helyet kap a Polgármesteri Hivatal, a rendőrség, az egészségügyi szolgálat és park is épült volna. Ebből a befektető ma már csak a pláza építésre koncentrál, ami a megismert tervek szerint egy negyedig generációs, Auchan lenne nyitott tetővel. Az onnan jövő zaj folyamatosan zavarná a környék lakosságát, az áruszállító kamionok és a vevők autói pedig hatalmas dugókat indukálnának.

Azt is elmondtam az újságírónak, hogy az elővásárlással azért nem értünk egyet, mert annak a kerület kasszájában nincs meg a fedezete, így Zugló működőképessége kerülne veszélybe. A terület visszavásárlását támogatható ötletnek tarjuk, de csak abban az esetben, ha ezt nem banki kölcsönből, hanem kormányhitelből lehet megvalósítani.

önkormányzati képviselő