Stummer János: Komoly megszorításokat jelentett be mai tájékoztatóján Tarlós István

A mai főpolgármesteri sajtótájékoztatón az eddigi ismeretekhez képest komoly információtöbblet látott napvilágot a körvonalaiban a kormány részéről Habony Árpád által lebeszélt, jelenleg pedig Seszták Miklós által részletes egyeztetés alatt álló megállapodásból. Egyre világosabban rajzolódik ki előttünk, hogy végeredményben „mibe fáj” majd a fővárosiaknak az, hogy az állam végre hajlandó lesz ellátni feladatát, azaz visszaveszi az agglomerációs közlekedés finanszírozását Budapesttől.

Köszönet illeti a Főpolgármester urat amiatt, hogy ha burkoltan is, de mai sajtótájékoztatóján megágyazott a tervezett megszorításoknak. Kontúrjaiban legalább végre látszik, hogy a megállapodás értelmében nagyságrendileg 200 munkavállalót fognak rövid időn belül elküldeni a BKK-tól, körülbelül ugyanennyit a BKV-tól, valamint a közszolgáltató cégek rezsijének csökkentése sem érhet majd bennünket váratlanul.

De ezek mellett a finanszírozást érintő megszorítások mellett végre azokról a bizonyos „irodalmi kérdésekről” is szó esett. Úgy tűnik, Tarlós István nemcsak előbbi megszorításokat lesz kénytelen levezényelni, hanem végig kell majd asszisztálnia a közösségi közlekedést érintő kedvezményrendszer „átalakítását”, azaz például a 65 év felettiek utazásainak újra fizetőssé tételét. És ha mindez nem lenne még elég, a Főpolgármester úrnak bizony lándzsát kell majd törnie Budapest közigazgatásának átszervezése mellett, bármit is jelentsen ez a későbbiekre nézve.

Sejtetések helyett jó lenne végre előállni végre a farbával még akkor is, ha azt beszélték meg, hogy senki nem szövegel ki a szekértáborból az egyeztetések végéig. Jó lenne tudni végre, mennyit ér meg Tarlós Istvánnak, hogy megszabadul attól a körülbelül 100 milliárdos sürgős felújítási igényű HÉV-hálózattól, amelynek rekonstrukciós munkálataira egyébként sem lenne forrása a fővárosnak, így annak katasztrofális állapota hosszú távon úgyis ráégne a jelenlegi városvezetésre. Jó lenne tudni végre, hogy mi lapulhatott még a múlt héten Habony úr nevezetes Gucci táskájában Városház utcai látogatásakor.

Stummer János, a Jobbik budapesti regionális igazgatója